Uleiul esențial este o soluție lichidă foarte concentrată extrasă din frunze, ierburi, scoarțe și coji ale anumitor plante. Reprezintă o combinație unică de substanțe chimice și este obținut de cele mai multe ori prin presare mecanică sau distilare.
Uleiurile esențiale pot fi considerate o tendință și o alternativă la procedurile medicale cunoscute. Tot mai multe studii clinice sugerează că ele sunt eficiente pentru prevenirea și tratarea mai multor afecțiuni.
Există numeroase uleiuri terapeutice cu proprietăți antimicrobiene care stimulează sistemul imunitar și țin bacteriile la distanță. O bună parte din ele au antioxidanți ce ajută la neutralizarea microorganismelor și factorilor dăunători pentru organism (poluare, toxine chimice, radiații etc). Masajele cu uleiuri esențiale pentru corp aduc multiple avantaje și devin astfel un concurent puternic pentru procedurile clasice de tratament și relaxare.

Inhalare
Absorbție prin piele
Intern

Cum se folosesc
Cele mai eficiente uleiuri pentru relaxare sunt cele extrase din lavandă, portocal, mușețel, tămâie. Le puteți folosi ca atare în cantități foarte mici, sau în amestec cu un ulei mai slab, de exemplu ulei de cocos sau de avocado, care să ajute la hidratarea pielii și la transferul mai eficient al elementelor active din uleiurile esențiale pe care le-ați ales.

Mic truc
Pentru combaterea durerilor puteți folosi uleiurile de mentă, turmeric, eucalipt, rozmarin sau piper. Trebuie însă să aveți mare atenție atunci când folosiți orice ulei esențial direct pe piele, întrucât într-o cantitate prea mare, acesta poate provoca iritații sau chiar arsuri. Altminteri, conform unui studiu elaborat în Polonia în cadrul Academy of Cosmetics and Health Care, uleiurile esențiale pot funcționa ca un adjuvant foarte eficient în tratamentul paliativ al durerilor, iar compușii lor volatili pot ajuta la intrarea mai eficientă în straturile inferioare ale pielii ale unor tratamente clasice.

Mic truc
Pentru relaxare și combaterea stresului folosiți ulei esențial de portocal, ulei de valeriană, ulei de levănțică, lime. Orice ulei de citrice sau plante iuți trebuie dizolvat într-un ulei slab (de exemplu ulei de cocos sau ulei de avocado) înainte de aplicarea pe piele pentru a evita iritațiile și arsurile. Alternativ, pentru a te bucura de un miros mai puternic și de beneficiile antistress ale aromaterapiei, puteți amesteca pur și simplu câteva picături din aceste uleiuri esențiale într-o candelă sau într-un difuzor.

Mic truc
Aprindeți lumânările, alegeți uleiurile esențiale preferate și puteți începe să vă bucurați de o atmosferă parfumată, relaxată și romantică. Unele din aceste uleiuri sunt puternic afrodisiatice – pot calma, relaxa și stimula atmosfera din timpul preludiului. Cele mai apreciate uleiuri esențile pentru stimularea atmosferei romantice sunt: ulei esențial de vanilie, ulei de iasomie, esență de santal, de lavandă (cu note florale), trandafir și ulei de patchouli.

Mic truc
Știați că picioarele au 72 000 de terminații nervoase? Nu e de mirare că un astfel de masaj cu uleiuri esențiale poate face minuni. Folosiți ulei de arbore de ceai, mentă, ulei de lavandă, ulei de trandafir, eucalipt, rozmarin și lemongrass.

Mic truc
Unele uleiuri esențiale pot întineri pielea corpului, pot îmbunătăți circulația, pot hidrata, încetini îmbătrânirea pielii și pot stimula regenerarea de noi celule. Încercați uleiurile esențiale de lavandă, uleiul de argan, frankincense, arbore de ceai.

Mic truc
Simpla inhalare a uleiurilor esențiale de grapefruit sau lămâie poate ajuta la pierderea în greutate. Acest lucru a fost constatat în urma unui studiu publicat în 2005.
Câțiva ani mai târziu, în 2013, un alt studiu a demonstrat că mixul de ulei de grapefruit și lămâie ajută la arderea grăsimilor și suprimă creșterea în greutate.
calmează tensiunea musculară și vindecă leziunile
reduc inflamația și determină flexibilitatea pielii
combat durerile de spate
reduc durerile cauzate de artrită și durerile articulare
ameliorează rigiditatea musculară
stimulează circulația
ajută la o mai bună gestionare a stărilor depresive
susțin relaxarea și atenuează insomnia
hrănesc pielea
combat sau ajută la combaterea afecțiunilor pielii, cum ar fi eczema și psoriazisul
reduc extinderea rănilor sau iritațiilor și favorizează vindecarea cicatricilor